понеделник, 7 февруари 2011 г.

Ретро : Duke Nukem 3D




   Годината е 1996. Никой не очаква, че на пазара ще се появи нещо от калибъра на задаващия се хит на 3d Realms. Никой не очаква Duke Nukem 3D да разбие представите ни за First Person Shooter преживяване, по този начин, по който всъщност го направи. Рядко се случва такъв тип продукт да те хване за гушата, да ти срита задника и да те захвърли през прозореца, докато ти смирено се прекланяш пред култовия образ на главния герой.Duke Nukem 3d е от малкото изключения.

  Русият мачо, неоспоримо, е една от иконите на гейминга. Всеки себеуважаващ се геймър знае кой е той, независимо дали се е докосвал до игрите за него. Той е този мускулест, патриотично настроен, безстрашен, но наивен, с готов лаф за всяка ситуация тип, който сме гледали в култовите осемдесетарски екшъни със Силвестър Сталоун и Шварценегер. За разлика от тях, Дюк не побеждава сам цялата виетнамска армия или сбирщина от роботи, но неговата мисия е също толкова нереалистична. Той трябва да се противопостави на извънземната инвазия над Земята. Клиширано до безобразие, и все пак безкрайно култово.

Hail to the King !

   Докато пръска главите на извънземните и мутиралите полицаи, превърнали се в прасета, Дюк извършва редица други общополезни дейности, като пикаене в кенефи, гледане на стриптизьорки и прочие. Имиджът на абсолютен непукист е допълнен и от лафовете му, които не са забравени и често се използват и до днес от феновете. Всяко едно момче, на определен етап от развитието си, е мечтало да срещне мацка по прашки и сутиен и да й каже "Sorry, baby, I've got some ass kicking to do first". Просташки изрази като "It's time to kick ass and chew bubblegum, and I'm all out of gum " придобиха легендарен статут и са често срещани по геймърските форуми.

Shake em' , baby.

   Duke Nukem 3D е първият FPS, който предоставя на играча възможността да плува и да използва jetpack. Налице е и пълен контрол на камерата, който липсва в предишни класики на жанра като Doom. Наред с новостите, които въвеждат, разработчиците от 3D Realms полират и доста, вече въведени от предшествениците им, идеи. В мисията си, Дюк разполага с голям брой оръжия, сред които помпа, пистолет, базука и резачка. Дизайнът на нивата е доста по-интересен, от този на досегашните FPS-и. Играчите трябва да търсят скрити плочки в стените, бутони под водата в басейн и т.н.  За времето си, играта спада към нелинейните представители на жанра, тъй като в някои ситуации съществуват различни начини за избягване на конфликт с враговете, като тайни врати и вентилационни шахти. Голяма сензация е и наличието на мултиплеър. По това време, онлайн играенето е още в начален стадий. Именно Duke Nukem дава силен тласък нa развитието му. Тя поддържа LAN режим, което е нещо изключително за 1996-та година.


   Легендата за Дюк Нюкъм е жива и до днес. Образът на едрия мачо, спасил сета от извънземни, които крадат жените от Земята, се е набил дълбоко в съзнанието на хората. Годината вече е 2011. Никой не очакваше появата на Duke Nukem Forever ...

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons