сряда, 16 февруари 2011 г.

Ретро : Red Alert 2


  
  Без съмнение Westwood са едни от титаните на стратегическия жанр. Няма спор, че техните игри притежават качества, каквито рядко се срещат в други представители на жанра. Те са се превърнали в източник на идеи на голям брой студия и днес, които се опитват до достигнат покорените от Westwood вече, върхове.  Red Alert 2 е, може би, най-полираният продукт на легендарната компания. Появата му, през не толкова далечената 2000-на година, предизвика фурор сред медии и фенове, които я определят като една от най-добрите стратегии за всички времена.

  За разлика от предишни заглавия на Westwood като Tiberian Sun, Red Alert 2 не прави кой знае какви нововъведения, а по-скоро представлява перфектната смес от всички най-добри елементи, полирани до съвършенство. Сингълът се състои от две главни кампании - руска и американска( или по-скоро на обединените сили на Америка, Западна Европа и  про-американската Корея). Класическият сблъсък между двете супер сили в световен мащаб е изведен на преден план. В зависимост от това коя страна изберете историята се развива по различен начин, като за канонична се води американската версия, за което съдим по начинът, по който започва, излезлият през 2002 година, експанжън - Yuris Revenge. Самият геймплей се свежда до класическата схема - събиране на ресурси, строене на база, унищожаване на противника. Страхотно впечатление правят удобните менюта, които предоставят целия контрол в ръцете на играча, а балансът може да се сравнява с тoзи в други класики като Age of Empires II. Всяка единица си има точно предназначение, а при наличието на толкова много, това е една доста трудно достижима цел. Играчът разполага, освен със сухоземни, също така и с въздушни и морски единици. Правилното им комбиниране е в основата на успеха, като за разлика от най-новата част на серията, която държа да подчертая не е разработвана от Westwood, приключването на игри в първите 5 минути със, станалото известно "танкче ръш" е много рядко срещано явление. По този начин сблъсъкът между двама противници се превръща в сблъсък на различни тактики и стратегии.  Култов статут придобиват и така наречените "супер оръжия", с които разполага всяка отделна страна от конфликта. Съюзниците  могат да използват система за контролиране на времето и т.нар "кроносфера", която позволява телепортиране на цели отряди, а руснаците имат ядрена ракета и  "желязна завеса", чрез която определена единица придобива безсмъртие за определен период от време. Интересното е, че колкото и линейна да е самата кампания, някои от мисиите могат да бъдат минавани по различни интересни начини. Например има ниво, на което можеш да поставиш под контрол крава, като я спасиш от ферма, след което да я използваш, за да разузнаваш карта, без да бъдеш засечен. Все пак, едва ли противникът би обърнал внимание на минаващата през базата му крава ( въпреки че, сега като разкрих тайната, може и да започне да го прави ). На лице е и опция за кооперативна игра с един твой приятел, както и Skirmish, в който се изправяш срещу ботове.



  Освен с гейм-механиката, Red Alert 2 впечатлява и със своята визия, която за времето си е изключително красива. По време на кампаниите играчът се озовава на доста познати места, които са изобразени по страхотен начин. В Red Alert 2 виждаме Пентагонът, Белият Дом, Айфелувата кула и други интересни обекти, които няма как да сбъркаме. Между отделните мисии присъстват и типичните за игрите на Westwood кът-сцени, направени с истински актьори, чрез които се разкрива историята. Звукото оформление, разбира се, също е на висота.

 
  Red Alert 2 бързо превзе геймърските сърца по цял свят и се превърна в безспорна класика. За мен, тя винаги е представлявала еталон как трябва да бъде направена стратегия от този тип. Усещането, което доставя минаването на всяка една мисия, е усещане за победа, а гледането на всяка една кътсцена води до поглъщането ти в интересната и добре разказана история. Личи си любовта на разработчиците към феновете им, която са вложили при разработването на играта. Всеки един детайл представлява точна част от перфектния пъзел, който са сглобили  Westwood - кралете на RTS жанра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons