събота, 19 февруари 2011 г.

The Curious Case of Benjamin Button


"a love story... told backwards"


Да се анализира филм като “The Curious Case of Benjamin Button” не е нещо обичайно. Сюжетът се базира на разказа на F. Scott Fitzgerald, автор, който може да се каже, че се числи към класиците на епохата. Разказът описва живота на Бенджамин Бътън, човек, който се е родил старец и с годините се е подмладявал. Основната идея, както и някои от героите са взаимствани директно в лентата, но е наблегнато много повече на отношенията между персонажите. Както може би е лесно за разпознаване от подзаглавието, голяма част от фокусът на филма е поставен върху любовната история между Бенджамин и Дейзи. Романсът между двамата е нещо наистина необичайно и еволюцията на взаимоотношенията им през годините просто трябва да се види. Трудно е да си представим какво е да носиш проклятието на Бенджамин – всички около теб да стареят и умират, докато ти се подмладяваш. Да виждаш как любовта на живота ти се приближава преклонна възраст, докато ти самият си връстник на дъщеря си. Но макар и странен, случаят на Бенджамин Бътън има целта да ни покаже, че каквото и да стане – ние си оставаме хора. Хора, които винаги ще търсят любовта и внимание, винаги ще чувстват тъга, когато загубят близък човек и винаги ще имат своите слабости. Самият филм не изказва тези неща на глас, в него няма сълзливи сцени или евтини холивудски преструвки. Това е просто една история, навяваща меланхолия и тъга. Един стар и прашясал спомен, който събира в себе си огромна палитра от емоции, без да е ненужно сълзлив.




Лично за мен беше разочарование, че филмът не взе Оскар за най-добра лента и за главна мъжка роля, но все пак Академията призна огромният труд на екипите по грима и визуалните ефекти. Определено не е по силите на всеки да представи Брад Пит веднъж като седемдесет годишен старец, а след това като младеж, наскоро излязъл от пубертета.
Задължително е да се спомене, че Брад Пит и Кейт Бланшет играят прекрасно и стават едно цяло с образа си. В нито един момент не може да се направи разликата, дали това е филм или най-обикновени хора и техните отношения. Принос за това има цялостния начин на заснемане на филма, което само показва колко талантлив режисьор е Финчър, успявайки да запази чувството за достоверност във всеки един момент.




Странният случай с Бенджамин Бътън е удивително красив и нежно разказан филм, на който препоръчвам да се отдадете с изцяло изчистено съзнание. Струва си.


8.5/10



0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons