четвъртък, 10 февруари 2011 г.

L.A. Noire Preview


Rockstar Games са една от малкото компании с изградено име и портфолио без пробойни в тях. Независимо дали сендбокс екшъните в лицето на класиките Grand Theft Auto или големият хит на миналата година Red Dead Redemption са по вкуса на всеки, не може да се отрече, че това са заглавия, изпипани до най-малкия детайл, изпълнени със съдържание, което поглъща десетки часове в игра. Запазена марка на Рокстар е озвучаването и диалозите в игрите им, свободата, която дават на играча и реализма на средата, в която поставят героите си. Поглеждайки назад обаче - от Томи Версети, Нико Белик и колегите им от GTA серията, до Джон Марстън - няма как да не останем леко озадачени, че в най-новата игра на студиото, L.A. Noire , за първи път ще сме от "добрите". Протагонистът се казва Cole Phelps, награден войник от Втората Световна, понастоящем детектив към полицията на Лос Анджелис. Действието се развива през 40-те години на миналия век, или както се споменава в трейлърите - златната ера на Холивуд. Времена на корупция, наркотици, секс и убийства. Като се замисля тук нещата не са се променили много, но да не се разсейвам...


Друг неочакван факт за играта е този, че тя всъщност е доста по-праволинейна и стори-дривън отколкото бихме очаквали от стандартно сендбокс заглавие. В самото начало Фелпс започва като нормално ченге, което може да се разглежда като "tutorial" частта на играта, и постепенно се издига в йерархията на полицията, разкривайки все по-сложни случаи. Истински интересната част, естествено, е когато играчът достигне до позицията на детектив. Въпреки това, с всяка длъжност по пътя дотам, в бюрото на Фелпс има набор от случаи, които трябва да разреши, за да получи "повишение". Самото разплитане на случаите представлява много интересен микс от CSI и разпити на свидетели и заподозрени. Изследването на местопръстеплението е от съществена важност, за да може играчът да има следи, по които да продължи. Естествено, събирането на всички улики не е задължително, но улеснява по-нататъшното разследване. Много по-решаващо в последствие е издирването и разпитването на различните хора, свързани със случая. В зависимост от откритите улики, ще могат да бъдат задавани различни въпроси, като при отговора на разпитвания детективът може да изкаже своите съмнения или направо да ги обвини в лъжа, което води или до провал, или до по-бързо стигане до целта. Играчът трябва да внимава не само какво се отговаря на въпросите, а да следи езика на тялото, както и изражението и гласа на разпитвания. Всичко това е възможно благодарение на технологията, с която е направена играта - зад всеки персонаж стои актьор, чиито мимики, стойка и дори външен вид са вкарани в пълен детайл в играта. Допълнено от блестящо озвучаване, това е гаранция за пълно потапяне в атмосферата и реалистично изживяване.


Ако прекъсна превюто тук, всеки би решил, че налице имаме адвенчър с криминална тематика и сендбокс сетинг. Е, това може би е отчасти вярно, но тук говорим за Рокстар, а те държат в игрите им да има екшън. Макар да влизаме този път в ролята на детектив, а не на гангстер-емигрант от Балканите, престрелки няма да липсват. Издирване на нужни свидетели, които не съучастват, престрелки с изпечени престъпници, преследвания с коли и така нататък. Екшънът не е от централно значение, но е нужен и опитните кучета от Рокстар не са забравили това.
Накратко, очаква ни една страхотна игра, която някои за улеснение определят като кръстоска между Mafia и Heavy Rain, но с детективски елементи. Аз лично нямам нищо против играта да събере в себе си плюсовете на тези две чудесни заглавия - кинематографичност, завладяваща история и страхотна атмосфера - и да се получи една от най-добрите кримки, които сме виждали последните години. В заключение прилагам най-новият геймплеен трейлър, който онагледява това, което се опитах да облека в думи. Очакваната дата е 20ти май, а платформите са PlayStation 3 и Xbox 360.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons