понеделник, 14 март 2011 г.

The Mechanic




The Mechanic спада към една от любимите ми категории филми-времегубки "Екшън и нищо повече", гарнирани с лек B-movie привкус. Тук спадат ленти като Transporter, Hitman, The Expendables, Shoot 'em up, Wanted и много други. След като изясних това, трябва да е ясно, че Механикът в никакъв случай не е филм с голям емоционален заряд или дълбоки философски истини за живота, което може само да радва. Защото Джейсън Стейтъм определено се е утвърдил като един модерен Сталоун на екшън филмите - комбинацията от лош поглед, дрезгав мачовски глас, английски акцент и лице на борче сякаш нарочно са събрани в чичко Стейтъм. За всеки, който е гледал кой да е от Транспортерите или Кранк, или пък някой от филмите на Гай Ричи с участието на Стейтъм е повече от ясно, че той е страхотен избор за всеки екшън филм, стига да не му дават прекалено много реплики и дълбочина на персонажа. В римейка на филма от 1972, за който никой освен imdb.com не е чувал, той играе наемният убиец/Механикът е кодовото име, за който още не е разбрал/ Артър Бишъп.


Бишъп работи за някаква си фирма, която отстранява избрани лошковци или неудобни хора по чист начин и без да вдига много шум. Той е от най-ценните кадри, разбира се, но когато му дават задача да убие единия от шефчетата на фирмата, който му се пада и единствен приятел (Donald Sutherland). За първи път перфектният убиец се подвоумява преди да изпълни поръчката и съжалява за делото си. В опит да изкупи вината пред самия себе си, той се заема да направи човек от сина на шефчето (Ben Foster), като го научи на занаята си. Двамата си ходят по задачки, изпълняват си работата, но става гаф и се захващат да убият другото шефче, което всъщност е измамило нашия човек, само за да прибере парите. Пътьом синът научава, че всъщност Стейтъм е убил баща му, но се прави, че няма проблемче. Естествено, след бурни престрелки и каскади с коли, успяват да убият лошковеца(който бтв умира с най-стойностната реплика на злодей ЕВЪР - те двамата седят с насочени към него автомати и единственото, което той казва е убер сериозното и гневно "Fuck you!", след което изяжда два пълнителя олово.

И тук идва ред на плот туиста - ще прости ли сина за убийството на баща си или ученикът ще очисти учителя - е чак в такива подробности няма да преразказвам, но бих казал, че филмът е УБИЙСТВЕНО предвидим, макар това да не му пречи. Екшънът си е от класа, Стейтъм си изиграва идеално ролята, сюжетът е доволно тъп, а диалозите са си типичните за екшън филм клишета. Като цяло лентата е приятен и семпъл екшън, предвидим почти от началото до края. Но какво пък, трябва и такива филми да има - малко безмозъчно пуцане и тепане никога не са излишни, особено когато са заснети и режисирани както трябва.
Обективно - 6/10
Фенско - 7/10

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons