понеделник, 29 ноември 2010 г.

Football Manager 2011 - Ревю

 *Бележка - Статията е писана от краен фен на FM серията, който все още е изпаднал в екстаз от появата на новата част.

 Първо искам да отделя няколко реда за предисторията, която е известна на повечето фенове, но все пак се опитвам да вкарам известна доза професионализъм. Всичко започва с появата на култовия Championship Manager през 1992.
В началото отзивите сред западната критика са по - скоро негативни, а продажбите - ниски. С излизането на следващите части, обаче нещата придобиват съвсем друг вид. Постепенно играта се превръща в хит с доста солидна фенбаза, която се увеличава непрестанно и до днес. Ключов момент е раздялата на разработчиците от Sports Interactive с издателите на играта Eidos. Съдът решава, че Eidos запазват правата над името на мениджъра, но това не попречва на SI да продължат да изкарват игри на същата основа, но под друго име. Така се появява истинският наследник на CM - Football Manager, разработван от SI и издаван от Sega. Тази година кралят на футболните мениджъри се завръща на трона си и е време да похабим стотици часове пред компютърните монитори, защото Football Manager 2011 е тук.

 След като просветлих незапознатите с историята около играта, е ред да започна обстойно и, надявам се, обективно да ревюирам самата игра. Тук не може да става въпрос за графика, звук и тем подобни, защото както ви е известно, визията се състои от безброй менюта, които те потапят в играта и най - реално биха могли да пресъздадат живота на един мениджър на отбор, а звукът се изчерпва със скандиранията на феновете по време на мач. Визуализацията на мачовете, за мен, винаги си остава най -  добра в Classic 2d режим, защото гледането на точици по екрана навява носталгия в мен и не бих го заменил с каквито и да е модерни варианти, които  ми предоставят от SI. 3D перспективата ми се струва супер грозна и недоизгладена и едвам издържах един мач на нея. Въпреки това, познавам хора и съм чел мнения на потребители, които веднага преминаха на този режим на гледане на мачовете, така че мнението по този въпрос е субективно. Най - добре е всеки да пробва сам за себе си.

Мачовете в т.нар. 3d режим.

 Една от новостите в играта е начинът, по който можеш да провеждаш лични разговори с футболистите си. В сравнение с миналите части от поредицата, сега това е доста по - удобно и са въведени повече възможности. С две думи - имаш няколко опции какво да кажеш, но след като получиш отговор, разговорът не приключва, а имаш възможност да убедиш виртуалния си събеседник в обратното или да се съгласиш с него. По същия начин се състоят и преговорите с борда на директорите, което е огромен плюс, защото така имаш чувството, че наистина се изправяш пред тях в офиса им и се опитваш да ги убедиш ,например, да ти отстъпят повече пари за трансфери.

Така протичат личните разговори с играчите.


 В играта е въведена и една много важна част от футболния свят, а именно преговорите с агента на футболиста около трансфера, които включват : заплата, допълнителни бонуси, срок на изтичане на договора, сума, която отива директно в джоба на агента. От голямо значение е в какви отношения си с футболиста и неговия консултант. Знаете как в истинския футбол понякога се водят преговори между клуба и футболиста в продължение на месеци. Сега този елемент присъства и в играта.

Преговори с агент на футболист.

 Както винаги всички футболни събития, факти и явления са отразени по перфектен начин от разработчиците от Sports Interactive. Лицензирани са футболни първенства от цял свят, присъстват хиляди играчи, стадиони, екипи и т.н. Статистиките на играчите са доста адектватни, спрямо представянето им в реалността. Собствениците на клубовете се държат по начин, отговарящ напълно на истинския им характер - например Манчестър Сити винаги ще разполагат с огромен трансферен бюджет и пари за заплати, докато съгражданите им и кръвни врагове от Юнайтед са изпаднали в дълбока финансова криза, но все пак босовете на отбора се стараят да предоставят необходимите средства за издържането на отбора и привличането на качествени футболисти.

 Накрая стигаме до извода, че в играта няма толкова много нововъведения, но всичко е полирано до съвършенство и малкото новости си пасват перфектно. Най - хубавото в играта е, че всеки сам може да определя как да я играе. Начинът, по който аз я играя я прави съвършена за мен и няма как да не и дам най - високата оценка.


Оценка - 10/10.

 За финал предоставям кратък списък с няколко имена на млади футболисти, които се превръщат в едни от най - добрите в света на своите позиции - Rafael, Federico Macheda, Jack Wilshere, Vaclav Kadlec, Paulo Henruque, Eden Hazarad, Jack Rodwell, Mamadou Sakho, Jonny Evans, Khouma Babacar, Neymar, Lukaku, Jonjo Shelvey, Aaron Ramsey, Gael Kakuta, Phil Jones, David De Gea, Mario Balotelli.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons