събота, 9 април 2011 г.

Source Code



  Source Code / Първичен код / е новата лента на Дънкан Джоунс, режисьорът на доста добрия The Moon от 2009-та година. Малко са хората, които могат да се похвалят с толкова силен старт в кариерата си, какъвто направи Д. Джоунс с тези две прекрасни творения. Комбинацията между него и Джейк Гиленхал / Дони Дарко, След утрешния ден, Принцът на Персия / , който е в главната роля на Първичен Код, би била достатъчна причина за всеки един киноман да се настрои с голямо очакване към филмa. Трейлърите също допринесоха за високите надежди на хората, следящи този проект.




  За радост, до голяма степен, филмът се оказва точно това, което ни бе обещано. В основата на сюжета стои капитан Колтър Стивънс / Джейк Гиленхал /, който е използван от висшестоящите му в нов високо-технологичен експеримент, с цел да предотврати предстоящ атентат. Този експеримент се изразява във възможността да бъде извличан т.нар. "първичен код", с помощта на който капитан Колтър Стивънс се превъплъщава в ролята на учителя Шон Фентрес. Той е съвсем нормален човечец, който е жертва на друг атентат, този път във влак, но извършен от същите хора, за които се предполага, че планират да възцарят хаос в Чикаго. Целта на Колтър е да намери извършителя, с което да бъде предотвратена бъдещата трагедия. Като цяло, историята е интересна и има доста неща, за които зрителят се изненадва, че се случват, а и е поднесена по един прекрасен начин, който ще ви накара да бъдете на ръба на седалките си през цялото време.

  Актьорската игра също е на очакваното високо ниво. Аз, лично, съм голям фен на Гиленхал и не мога да допусна, че той може да направи слаба роля. За пореден път, той си свършва  работата, а неговите усилия не остават напразни, тъй като и другата част от каста се справя добре. Мишел Монаган и Вера Фармига ми вдъхват надежда, че женското актьорство не се иразява само в клатене на задници по къси полички ( добре, де Нати Портман доказа, че не е така още миналата година ). Визуално филмът е смазващ. Ефектите са използвани по перфектен начин. Първичен Код представлява пир за очите ви и няма да е изненада, ако чуете хората в киносалона да ох-кат и ах-кат от възхищение.



 Силно препоръчвам филма, особено ако сте в настроение за нещо подобно на миналогодишния  хит  Генезис. Първичен код успява да бъде едновременно интересен, адреналинов, смислен и ненатоварващ - един прекрасен начин да отпуснете напрежението.

Оценка - 8,5/10

1 коментара:

cinemascrotum каза...

Един от по-добрите филми на годината до момента. Аз лично не харесах някои логически дреболии и хепиендовата истерия накрая, така че съм го оценил по-ниско, но цялостното ми усещане си остава позитивно. :)

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons