петък, 29 април 2011 г.

Limitless ( Високо Напрежение )

  


  Високо Напрежение е новата лента на Нийл Бъргър, която привлече вниманието на публиката главно заради две открояващи се имена в каста - великия Робърт Де Ниро и все по-интригуващия Брадли Купър ( Махмурлукът, А-Отборът ). Очакванията бяха да се получи една качествена продукция, която най-малко да задържи погледа на зрителите към екрана през цялото време.

   Сюжетът се гради около историята на изпадналия в творческа криза писател Еди Мора ( Брадли Купър ), който освен проблемите в професионален аспект, е принуден да преживее и раздяла с приятелката си ( Аби Корниш ). В този труден за него момент, Еди случайно среща брата на бившата си жена - Вернън ( Джони Уитуърт ), който пък си изкарва прехраната като дилър на наркотици. Вернън светва отчаяния писател за нов вид наркотик, наречен NZT, който позволява на хората да употребяват 100% от мозъка си. В отчаян опит да върне своя живот в релсите, Еди приема предложението, а в последствие Вернън е убит, което позволява на нашия човек да се сдобие с една торба пълна с NZT. Това променя живота му на 180 градуса и Еди се отправя стремглаво към върховете, като по пътя си се замесва в много кофти ситуации и с кофти хора, като корпоративния гигант Карл фон Луун ( Робърт де Ниро ) и гаменът, даващ заеми на черно Генади (  Андю Хауърд ). Историята е сравнително оригинална, но някои от нещата не са доизяснение по най-добрия начин. Начинът, по който е представена също можеше да бъде една идея по-добър. Тук визирам факта, че много от нещата са предвидими, а и към средата на филма ще имаш усещането, че става само едно и също. Ретроспекцията в началото е крайно ненужна   и може да се създаде чувството, че е използвана, колкото да се запълни време. Използвани са и някои добри похвати, като особено впечатление правят няколко сцени, например тази, в която таванът на апартамента на Еди се превръща в табло от Уол Стрийт. По този компонент също е можело да се постигне повече, но отново нещата са задоволяващи. 
 Актьорската игра е на очакваното високо ниво, тук няма никакви изненади. Де Ниро е перфектен, Брадли Купър също се справя добре. Другата част от каста заслужава не по-малко добри думи, но най-интересните образи са именно тези, в които са се въплътили двамата горепосочени актьори. За съжаление, Робърт де Ниро се появява чак към средата на филма, но пък, може би, това е най-точният момент, тъй като точно тогава, Високо Напрежение започва леко да доскучава и Де Ниро дава нужния тласък, за да го доизгледаш.  В заключение, Високо Напрежение е средняшки филм, който си заслужава да бъде изгледан, само ако си в приятна компания и улучите ден, в който цената на билета е намалена. Това може да прозвучи твърде крайно, тъй като всъщност във филма са заложени доста добри идеи. Те, обаче, не са реализирани по най-кадърния начин, което разваля цялостния кеф и намалява оценката с 2 единици.

Оценка - 6/10

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons