неделя, 5 декември 2010 г.

Harry Potter and the Deathly Hallows

     Най-напред е важно да обърнем внимание на заглавието. Да, това е първата част на седмата част на поредицата по Хари Потър. Напълно съгласен съм, че поради обема на седмата книга, почти невъзможно е да се събере сюжетът в един филм без да има особени пропуски, освен ако не пуснат 5 часов филм. И все пак освен кофти усещането за незавършеност при излизането от кино салона, остава и дилемата как да кръстим филма, за да не звучи малоумно. Това е наистина сериозен проблем, защото HP 7.1 предполага, че ще има още 9 части и това е една десета от всичко. HP 7,5 от своя страна означава, че следващата част трябва да е кръстена HP 8, а не съм сигурен дали са питали Роулинг пише ли й се нова книжка или не. Та най-приемливия вариант като че ли остава Harry Potter 7 – I (с римски цифри, да не изглежда като 7-1=6). След като отметнахме малко фактология и все пак признаем, че разбиването на две части най-вероятно е за добро(нещо, което трябваше да направят още със шестата лента), и вземем предвид, че и на Уорнър Брос няма да им дойдат никак зле приходите от един филм повече(както на Близърд от 2 игри повече, да още не сме го забравили!), може би е време да поговоря малко за филма и да сложа най-сетне точка на това изречение.
Филмът започва с кратка интродукция като показва какво се е случило междувременно. Волдемор и служителите му трупат все повече власт, министерството е пълно с шпиони и предатели и на практика никой освен най-верните на Дъмбълдор и ордена на Феникса не се противопоставя открито на новия ред. С помощта на доста магьосници Хари е преместен на безопасно място, но след като министерството на магията е превзето изцяло от слуги на Волдемор, Потър е разкрит. Заедно с двамата стари познайници, Рон и Хърмаяни, очилатия отпрашва, с цел да е далеч от цивилизацията, Волдемор и всички, които искат да го убият. Решен да изпълни задачата, която Дъмбълдор остави недовършена, а именно да унищожи всички хоркрукси(омагьосани предмети, в които Волдемор е въплътил част от душата си, като по този начин може да бъде съживен) и накрая да го победи в дуел. Триото се захваща с трудната задачка и повече спойлери не ми се разказват, че ще го ударя на преразказ. С две думи историята следва плътно сюжета от книгата, важни моменти, които да са изпуснати като цяло няма. Неприятното е, че филма свършва по средата, точно когато се е натрупало напрежението и очакваш всеки момент да стане мазалото. Е ще почакаме до 2011 няма как...
Актьорската игра е на много добро ниво. Радклиф и Гринт са израснали доста в това отношение, а Ема Уотсън се справя блестящо. А и е станала още по-фъкъбъл, само да спомена. Не са спестени емоционални сцени, представящи отношенията между тримата по време на криза. Повечето от второстепенните герои също се справят отлично. Лентата върви равномерно, сцените с повече действие се редуват добре с пасивните такива. Важно е да се отбележи все пак, че зрителя не трябва да очаква особено много екшън, пиу-пиу с пръчките и етц, това ще го гледаме във втората част. Все пак наличните 4-5 бойни сцени, най-вече преследването в гората и двубоя с Белатрикс изправяха на нокти. Ефектите са много на място, а визията е идеално напасната към тъгата и меланхолията, която носи повествованието в по-голямата част от книгата. По-тъмен, мрачен и същевременно красив филм за Потър не си спомням. Музиката си върши работата и идеално допълва всичко останало. Единствените ми по-големи забележки са, че флешбеците бяха малко в повече както и, че филмът остави доста отворени въпроси и сюжетни нишки отворени, което би могло да не се хареса на човек, който не е запознат с книгите. Все пак не всеки ще си спомня всичко след близо година, когато е премиерата на HP 7-II.
Като цяло, приятен и добре заснет филм, препоръчвам силно за феновете на поредицата. Ако пък не се кефите на Хари Потър, няма да схванете нищо от филма и ще си загубите времето и парите. По-добре се напийте, така и така сте прекалено куул за такива детски филмчета и поредици, нали?
8.5/10
PS. В къщата на Lovegood се ебават доста неприкрито с Twilight, което си ме разсмя искрено. :D Мисля, че е крайно време за уор ъф дъ гийкс - twitards vs potter-tards. It will be legen... wait for it....

DARY!

4 коментара:

Ivan Zhelev каза...

[цитат] По-добре се напийте, така и така сте прекалено куул за такива детски филмчета и поредици, нали? [/цитат]


totally :d

Besen Seltak каза...

Желаем да сме от тийм Хърмаяни. :D

Boyan Cherkezov каза...

Хърмаяни вдига оценката с 1 единица... и не само оценката вдига де... :D

Besen Seltak каза...

Вдига и самолета. :D

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons